Hoe Microsoft standardisatie-organen probeert om te kopen

Een tijdje terug schreef ik een post over open standaarden en het nut ervan.
Ik haalde daar ook aan dat het OpenDocument formaat een open standaard is die bovendien erkend is door het ISO.

Recent ontving ik een PPTX bestand, een PowerPoint presentatie die in het nieuwe bestandsformaat van Microsoft is opgeslagen: Office OpenXML formaat. Uit nieuwsgierigheid heb ik eens het een en ander opgezocht over de zogenaamde openheid van dit formaat om tot de conclusie te komen dat dit formaat vol technische fouten zit (al dan niet met opzet).

Ik ben ook teweten gekomen dat Microsoft probeert zijn "OpenXML" formaat erkend te krijgen door ISO en daarvoor sluwe technieken gebruikt. Microsoft is erin geslaagd om hun formaat te laten erkennen bij ECMA en maakt nu gebruik van diens FastTrack procedure om het formaat bij ISO binnen te loodsen.

Nu is ISO een internationale organisatie waarin vertegenwoordigers van standaardenorganisaties uit alle landen zitten. Het meest gekende is bvb ANSI, het Amerikaanse standaardeninstituut. Elk van deze landen kan een advies geven over het te bespreken formaat.

Blijkbaar is Microsoft nu volop bezig met mensen in de verschillende organen om te kopen zodat ze gunstig advies uitbrengen aan ISO.

Corruptie op zich is al iets om ziek van te worden, maar dat zou allemaal geen probleem zijn als het formaat dat Microsoft wenst aan de bak te brengen, effectief open was. In het OpenXML formaat zitten bijvoorbeeld artifacten zoals "autoSpaceLikeWord95" zonder omschrijving van wat ze 
doen en wordt er aangeraden om hele stukken binaire informatie in het bestand te steken die dan niet voldoen 
aan een open standaard.

Meer informatie rond dit alles is te vinden op de website van NoOOXML
De slides van de presentatie op 24c3 zijn daar ook te vinden, evenals een petitie tegen de opname van OpenXML als ISO standaard.